Verzorging Agapanthus Summer Love

Verzorging Agapanthus Summer Love

Overpotten & watergeven

Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon.
Plaats de plant na aanschaf indien nodig meteen in een ruimere pot. Gebruik hiervoor beter geen hele dure pot, want deze gaat onherroepelijk verloren als de plant opnieuw moet worden omgepot. De wortels 'vreten' zich op den duur in de pot waardoor - om deze te verwijderen - kapot slaan de ene optie is. Let erop dat er gaten in de bodem van de pot zitten en deze niet verstopt raken, zodat het overtollige water weg kan. Gebruik een mengsel van potgrond met daardoorheen wat zand en kunstmest. Het zand zorgt voor een goede drainage. Zorg bij het overpotten voor een goede gietrand en vul de pot niet helemaal tot aan de bovenkant; door de wortelgroei zal de kluit 'omhoog komen' en gieten nagenoeg onmogelijk maken. Na het groeiseizoen mag de potgrond tussen de gietbeurten gerust eens uitdrogen. Regelmatig een kleinere hoeveelheid water gaat de plant beter af dan een grote hoeveelheid in een keer. Agapanthus hebben een hekel aan 'natte voeten'.

Verzorgingstips voor de consument
  • De Agapanthus staat graag zonnig en beschut;
  • Plaats de Agapanthus in een ruime pot met een drainagegat in een mengsel van potgrond en zand;
  • Zorg zeker in het groeiseizoen altijd voor een iets vochtige kluit;
  • Elke maand een beetje plantenvoeding helpt de groei en bloei;
  • De Agapanthus is niet helemaal winterhard en overwintert als het kouder dan een paar graden onder nul wordt het best in een koele schuur of kelder.

Voorjaar
De planten kunnen als de kou afneemt weer naar buiten.
Eventuele 'snotterige' stelen en verdroogde bladeren kunnen het beste worden verwijderd.

De eerste bloemstelen zullen zich begin juni aandienen en zullen eind juni in bloei komen.

Bloei

Agapanthus Summer Love is een groenblijvende plant die de hele zomer door bloeit. Uitgebloeide bloemen wegknippen is belangrijk zodat de plant nieuwe bloemen gaat geven. De Agapanthus zal bloeien tot aan de eerste vorst.

Voeding en ziektes

De Agapanthus heeft – zoals elke bloeiende plant – voeding nodig om veel bloemen te produceren!

Geef de plant tijdens de groeiperiode 1x per maand een eetlepel mestkorrels (7-14-28). Belangrijk is dat de meststof veel Kali bevat en weinig stikstof: stikstof geeft een te weelderige groei. De meststof kan gewoon op de aarde worden gestrooid.

Agapanthus zijn nauwelijks gevoelig voor ziektes of plagen, misschien kan er een luisje in komen in het voorjaar.

Overwintering

Tot de eerste vorst kan de Agapanthus het beste buiten blijven staan. Een lichte nachtvorst is geen probleem. Zorg echter ter zekerheid ervoor om de planten vanaf half oktober alvast onder een afdak of tuintafel te plaatsen. De optimale overwinteringstemperatuur ligt tussen 2°C en 8°C: bij deze temperatuur gaan de planten goed afrijpen en -harden en worden tevens de nieuwe knoppen voor het volgend bloeiseizoen aangelegd. Het is erg belangrijk om de planten niet te vroeg tegen de kou te beschermen (afdekken) of binnen te zetten. Let op - temperaturen onder de -5°C zijn voor de Agapanthus fataal.
Geef de Agapanthus vanaf oktober geen water meer.

Nolina maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok