Verzorging Clematis

Clematis

Door haar krachtige groei en luxueuze bloemen, heeft de Clematis haar bijnaam 'koningin der klimplanten' verdiend. Dat vinden wij tenminste. Ook de Wisteria krijgt vaak deze bijnaam, door haar blauwe, weelderige bloemenpracht. Wij vinden dus dat beide klimplanten deze mooie vleinaam hebben verdiend en koninginnen genoemd mogen worden. Wat vindt u? Laat het ons weten via onze Facebookpagina.

Clematis-planten ontwikkelen prachtige bloemen, groeien gemakkelijk en zijn als ze bloeien een echte eyecatcher voor uw tuin! De naam Clematis is afgeleid van het Griekse woord clématis dat 'klimmende plant' betekent. Clematis-planten zijn ideaal voor het planten in grote containers op uw terras, balkon of patio, of het vullen van een pergola om zo een indrukwekkende bloemenzee te creëren. U kunt natuurlijk ook eerst van deze bloeier genieten in uw woonkamer of serre. Kijk voor meer ideeën ook eens op onze inspiratie-pagina.

Clematis-planten kunnen met gemak een hoogte van 3 meter bereiken. Er bestaan inmiddels meer dan 250 verschillende botanische soorten. Wij hebben onze Nolina-rassen onderverdeelt in 3 collecties: Evergreen, Boulevard en Garland. Clematis zijn gemakkelijk te onderhouden. Lees hier hoe u de Clematis het beste kunt verzorgen.

Verzorging Clematis

Met een eenvoudige verzorging, kunt u ook uw tuin in een koninklijke kasteeltuin omtoveren.

Hieronder geven we u een aantal tips voor het planten en verzorgen van uw Clematis.

Planten | waar, wanneer & hoe

Uw Clematis kan het hele jaar door worden geplant in de volle grond of in grote potten/containers voor op uw terras. Geef uw Clematis een zonnige plek of halfschaduw in de tuin of op het balkon. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortelkluit en tevens de onderkant van de plant niet worden blootgesteld aan de zon. De bovenkant van de kluit kan bijvoorbeeld door middel van een andere plant, pot of decoratief tuinproduct van schaduw worden verzorgd. Dankzij haar klauwen kan de Clematis langs bomen, hekken en muren omhoogklimmen. Als er geen natuurlijke klimhulp is, heeft de Clematis een klimrek nodig, zoals verticale houten latten of kabels.


Stappenplan

  1. Zorg voor een gepaste plek waar de Clematis in de zon staat maar de bovenkant van haar wortelkluit in de schaduw en zorg voor de juiste klimhulp
  2. Graaf een breed en diep gat en vul eerst met wat steentjes en daarna met een laagje compostaarde. Steentjes voorkomen waterophoping bij zware of leemachtige grond, die anders verzadigd zou kunnen raken met rottende wortels tot gevolg.
  3. Plaats de Clematis in het plantgat. Zorg dat de kluit zoveel mogelijk intact blijft
  4. Vul het gat verder op met grond, eventueel vermengd met compostaarde. Dit maakt de grond eventueel wat losser en helpt de plant sneller voetvatten
  5. Schud de Clematis voorzichtig heen en weer, druk daarna de grond goed aan
  6. Geleid de zijtakken horizontaal tegen de 'klimhulp'
  7. Geef de Clematis de eerste maand na het planten regelmatig water en zorg ook later dat de wortelkluit nooit uitdroogt

Voeding & ziektes

Tijdens de groeiperiode heeft de Clematis extra voeding nodig. Vanaf de maand maart kan je meststof strooien. Een universele meststof zoals gedroogde koemest in korrels is uiterst geschikt en verbetert tevens de bodemstructuur. Tijdens de bloeiperiode is het niet nodig om bij te mesten.

Gelukkig zijn er maar weinig ziekten en plagen die de clematis aantasten. Problemen waar ook andere planten last van hebben zijn bladluis, witte vlieg, spint en meeldauw. Deze ziekten zijn gemakkelijk te voorkomen of te bestrijden. We verzoeken u de specialist te raadplegen waar u de plant gekocht heeft. Ook kunt u onze specialist via Facebook benaderen voor verdere vragen.

Snoeien & bloeien

Het snoeien van Clematis is niet moeilijk, het bepalen van het juiste moment is lastiger en verschilt per ras. We adviseren u dan ook het bijgeleverde etiket goed te raadplegen voor de juiste periode en snoeihoogte. Als u niet snoeit, ontstaat er na verloop van jaren een enorme wirwar aan kale takken en komen de bloemen steeds hoger aan de plant te zitten. Regelmatig snoeien is dus van belang voor een blijvend frisse en groene Clematis.

Als u toch op het verkeerde moment van het jaar snoeit, zal uw Clematis wellicht een jaar geen bloemen geven. Of de bloemen die verschijnen zijn aanmerkelijk kleiner dan u gewend bent. Het jaar erna zal de Clematis gewoon weer bloemen geven.

Geen bloei?

Er zijn 3 mogelijke redenen dat uw Clematis niet (goed) bloeit:

  1. De plant is nog onvolwassen
  2. Een onbalans in voedingsstoffen (bemesten met organische meststoffen is de beste oplossing)
  3. Niet tijdig snoeien

Nolina maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok