Verzorging van de (pot)roos

Verzorging van de (pot)roos

Water, grond, voeding en licht, dat is alles wat een roos nodig heeft. Wilt u langer dan 3 weken genieten? Dat kan door de roos te snoeien. Hieronder geven we u een aantal tips voor het verzorgen van uw roos.

In het kort:
altijd op een lichte standplaats zetten, naar behoefte water geven, 1x per maand voeden, 1x per jaar snoeien en nieuwe potgrond geven.

Water | 1x per week

Natuurlijk heeft uw roos water nodig. Om de hoeveelheid water en gietfrequentie in te schatten, is het belangrijk om de grond regelmatig te controleren. Als deze droog aanvoelt (blijft niet aan uw vinger plakken) geeft u de roos wat water. Zorg ervoor dat de wortels het vocht goed kunnen opnemen maar voorkom dat deze in het water blijven staan, want dan gaan ze rotten.

Licht

Zoals alle planten kan ook de roos niet leven zonder licht. Sterker nog – ze is een echte zonaanbidder! Als uw roos in de zon of vlakbij een verwarming staat, dan kan hij wel wat extra water nodig hebben. U kunt uw roos ook in de tuin planten of in een pot op het balkon zetten. Zorg in beide gevallen voor voldoende zonlicht.

Verwijder bloemen die zijn uitgebloeid. Dit voorkomt het vormen van rozenbottels en zorgt ervoor dat voeding en water voor de verdere ontwikkeling van bloemen en plant worden gebruikt.

Voeding | 1x per maand

Wilt u dat uw roos blijft bloeien? Geef dan één keer per maand (vloeibare) rozenmest. Deze is verkrijgbaar bij uw lokale bloemist of tuincentrum. Lees goed de instructies op de verpakking. De voeding maakt uw roos bovendien een stuk sterker en beter bestand tegen ziektes en plagen

Snoeien | 1x per jaar

Na de bloei, bij gebruik binnenshuis, kunt u de roos terugsnoeien tot ongeveer 5 centimeter boven de aarde en buiten in de tuin in de volle grond planten. Na zo'n twee maanden bloeit uw roos opnieuw, maar dan als tuinroos. Bij gebruik als tuinplant kunt u de roos het beste in maart snoeien tot 5 cm boven de grond.

Grond

Uw roos haalt haar voeding uit de grond waarin zij staat. Zorg er daarom voor dat zij elk jaar of uiterlijk iedere twee jaar nieuwe grond krijgt. Uw bloemist of tuincentrum adviseert u graag over de beste rozengrond. Nieuwe grond zit vol belangrijke voedingsstoffen die zorgen voor een goede en gezonde ontwikkeling van de plant en tevens voor uitbundige bloei. Zo kunt u nog langer genieten van uw Nolina roos.


Nolina maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok