Verzorging Tuinrozen


Een roos voor het leven


Nolina rozen zijn met uiterste zorg en passie voor u veredeld, geselecteerd en geteeld. We hebben uw roos zien groeien van een klein stekje tot een volwassen plant, waar u nog jaren plezier van gaat hebben. Uw roos kan dit natuurlijk niet zonder uw liefdevolle toewijding en verzorging.

Verzorging roos

Hieronder vindt u een aantal tips voor het planten en verzorgen van uw Nolina tuinroos.

Planten | waar, wanneer & hoe

De Nolina tuinroos kan worden geplant in de volle grond of in grote potten en containers voor op uw terras of balkon. Plant of plaats uw roos op een plek waar ten minste 6 uur per dag de zon schijnt.

In de volle grond is uw roos ook winterhard. Bescherm een roos in een pot tegen de vorst door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro, een jute zak of noppenfolie. Het is wel van belang dat deze ondanks de winterbescherming wel haar vocht kwijt kan.

In pot gekweekte rozen kunnen het hele jaar door uitgeplant worden, mits het niet vriest uiteraard. Voor het beste en mooiste resultaat adviseren wij u om tuinrozen in groepjes bij elkaar te planten, bij voorkeur drie of vijf van hetzelfde ras per vierkante meter.

Stappenplan
 1. Zoek een plek waar de roos voldoende zon, luchtcirculatie en ruimte krijgt om te groeien
 2. Graaf een gat van minimaal 50×50 centimeter
 3. Vul met een laag speciale rozengrond
 4. Zet de roos in het gat. Zorg dat de kluit zoveel mogelijk intact blijft
 5. Vul het gat rond om de kluit met aarde en schud de roos voorzichtig heen en weer, zodat de aarde tussen de kluit terecht komt. Druk daarna de grond goed aan
 6. Geef de roos de eerste maand na het planten regelmatig water en vermijd ook later dat de kluit uitdroogt
Snoeien | wanneer & hoe
Snoeien is belangrijk voor uw rozen. Hierdoor groeien ze goed, ontwikkelen ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. U kunt uw rozen het beste in maart terugsnoeien voor ze uitlopen. Later kan ook, maar dan bloeien de rozen ook pas later. Eerder is niet verstandig. Jonge scheuten kunnen bij nachtvorst kapotvriezen. Snoei uw rozen daarom alleen als het overdag niet meer vriest. Door eerder dan maart te snoeien worden uw rozen ook gevoeliger voor sterroetdauw en meeldauw. Het snoeien van verschilt per type. Hieronder leest u hoe elk type gesnoeid moet worden:
 1. Snoei struikrozen terug tot 10 cm (Castle® en National Parks®) tot 20 cm (Renaissance®) boven de grond, zodat uw rozen met nieuwe scheuten terugkomt en weer rijkelijk bloeit in het voorjaar
 2. Snoei klimrozen (zoals de Courtyard®) licht bij voor de vorm en gezondheid van de plant


Goed om te weten

U kunt uw roos beter niet planten in de grond waar al eerder rozen hebben gestaan. Ze begeven het dan door rozenmoeheid. Het planten van afrikaantjes gaat de rozenmoeheid tegen. Het afgraven van 60 cm grond en vervangen door nieuwe grond is een alternatieve oplossing.

Voeding & ziektes

Nolina tuinrozen groeien heel snel. Daarom hebben ze voeding nodig. We adviseren om Nolina rozen in het voorjaar koemestkorrels of speciale rozenmest te geven en dit te herhalen in juni. Dit maakt uw rozen weerbaar tegen ziektes en plagen. De rozenvoeding is te koop bij uw lokale tuincentrum. We adviseren u tevens om nieuwe rozengrond aan te brengen. Als uw tuin zandgrond bevat, zal er meer voeding nodig zijn dan op een rijke kleigrond. Geef uw tuinrozen ook elke jaar kalk, dit verhoogt de PH-waarde van de bodem. Als u dit advies volgt, zullen uw Nolina tuinrozen rijkelijk blijven bloeien.

Zwarte Luis

Het kan voorkomen dat uw rozen worden belaagd door zwarte luis. Bladluis op uw roos ziet er natuurlijk niet zo fraai uit. De bladluis kan tevens de sapstroom blokkeren en ziektes overbrengen.

Voorkomen

Het afwisselen van rozen met andere (bloemrijke) planten, zoals bijvoorbeeld kruiden als salvia of lavendel, trekt allerlei nuttige organismen aan en zorgt daarmee voor een natuurlijke balans.

Dit is een 'vriendelijke' manier om de bladluis te bestrijden:

 • Met een tuinslang kun je de luizen wegspoelen: spuit met de slang van onder naar boven, zodat de roos zo min mogelijk waterschade krijgt (geknakt blad). Doe dit het liefst in de ochtend, zodat de plant overdag kan drogen.
 • U kunt de luizen ook met uw vingers verwijderen. De geur van dode luizen houdt andere luizen weer op afstand Luizen zijn er echter niet voor niets. Ze zijn voer voor bijvoorbeeld de larven van lieveheersbeestjes, die wel 100 luizen per dag kunnen eten. En larven zijn weer voer voor vogels.

Sterroetdauw

Sterroetdauw of 'Blackspot' is een hardnekkige schimmelziekte die vanaf het late voorjaar donkerbruine/paarsachtige tot zwarte vlekken op het blad van de roos veroorzaakt. De aangetaste bladeren kunnen later in het seizoen geel kleuren en vervolgens van de rozenstruik afvallen. Ook kan sterroetdauw zich voordoen op de jonge takken van de roos.

Door de aantasting van de bladeren kan de roos minder energie opnemen voor de winter en voor de groeispurt in het voorjaar. Dit resulteert in minder groei en minder bloemen in het seizoen na de aantasting door sterroetdauw.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit is een aantal manieren waarmee sterroetdauw voorkomen of beperkt kan worden:

 • Plant uw rozen in de volle zon en met voldoende luchtcirculatie
 • Bewater uw rozen niet op het blad, maar op de grond • Verwijder regelmatig gevallen blad, zeker in de winter; sporen van de schimmel overwinteren in de afgevallen rozenbladeren op de grond en infecteren de roos opnieuw in het voorjaar • Breng een laag boomschors of cacaodoppen aan onder uw rozen.

Genezen

Als uw rozen toch zijn aangetast met sterroetdauw, dan zijn dit manieren ter bestrijding:

 • Verwijder bladeren van de rozen die geïnfecteerd zijn
 • Maak gereedschap dat met aangetaste rozen in aanraking is gekomen grondig schoon
 • Draag stevige wegwerphandschoenen, zodat andere rozen niet in aanraking komen met de schimmel
 • Als uw rozen ernstig zijn aangetast, zult u de planten tot het najaar met een schimmeldodend middel moeten behandelen. Bij uw lokale tuincentrum kunt u terecht voor natuurvriendelijke middelen.

Echte meeldauw

Witziekte of echte meeldauw is een veelvoorkomende schimmelinfectie bij tuinrozen. Deze is te herkennen door het een wit-grijze schimmelpluis op bladeren, takken en bloemen. Echte meeldauw is vooral te verwachten bij warme weersomstandigheden in combinatie met een kleine hoeveelheid vocht (bijvoorbeeld dauw).

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit is een aantal manieren waarmee meeldauw voorkomen of beperkt kan worden: • Geef bij droogte voldoende water • Zorg voor voldoende luchtcirculatie. Stilstaande vochtige lucht is namelijk ideaal voor meeldauw. Plant de rozen dus niet te dicht op elkaar • Meeldauw kan ook voorkomen worden door op tijd thee van heermoes over de rozen te sproeien. Hierin zit veel kiezelzuur, dat versterkt de weerstand.

Genezen

Als uw rozen toch zijn aangetast met meeldauw, dan zijn dit manieren om te bestrijden:

 • De aangetaste planten met een systemisch fungicide bespuiten
 • De planten met zwavel bestuiven
 • Wegknippen van aangetaste delen van de plant Bij uw lokale tuincentrum kunt u terecht voor natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Nolina maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok